Friday, September 23, 2011


RABDAREA

Bine v-am regasit la un nou post. Stiu, a trecut ceva vreme de cand nu am mai fost prezent pe blog, dar sa spunem ca momentele de inspiratie au fost sublime dar au lipsit cu desavarsire. Am tot vorbit si am vorbit despre iubire, despartiri, impacari sau relatii, am vorbit si despre bazele unei relatii, dar niciodata nu am vorbit pe indelete despre materialul care tin aceste baze inchegate si anume rabdarea. Rabdarea este mortarul, cimentul care tine totul legat, momentul in care acesta dispare totul se prabuseste. Relatiile intre oameni se destrama, se pierd prieteni si chiar cei din familie ne ocolesc la un moment dat prin simplu fapt ca le-am inselat increderea. Absolut fiecare sentiment este strans legat de rabdare. Iubire, dragoste, incredere, prietenie, la fel si fiecare relatie intre doi sau mai multi oameni e strans legata de rabdare. Sa luam un prim exemplu relatia dintre parinti si copii.
Din momentul in care venim pe lume rabdarea parintilor nostri e puternic incercata. Pana crestem si ne vedem de drumul nostru si ne vedem pe propriile noastre picioare, parintii nostri au o continua rabdare cu noi. Dar chiar si atunci, daca le inselam increderea, daca ii tratam prost, si rabdarea lor are o limita la fel ca a oricarui om, si de aici apar tensiunile intre parinti si copii. Din cauza pierderii rabdarii, omul devine irascibil si incepe sa faca greseli, lucrurile care cer rabdare sunt facute in pripa si cu nervi si bineinteles ca sunt facute superficial si gresit de cele mai multe ori. Se intampla de multe ori cand lucram ceva sa ni se spuna la un moment dat sa avem rabdare, pentru ca altfel lucrul pe care il facem un este sortit esecului de la inceput. La fel este si cu lucrurile sau cu situatiile mai sensibile , unde rabdarea noastra este folosita la maxim. Cu persoana iubita, cu familia, cu colegii de munca, rabdarea ne adduce foarte multe beneficii, dar lipsa ei ne provoaca mai multe neajunsuri decat incapatanarea sau chiar nervii.
Cand avem rabdare cu cei ce ne inconjoara, cu lucrurile sau situatiile in care suntem implicati, desi de cele mai multe ori cere mai mult timp avand rabdare, chiar daca nu ne convine la sfarsit roadele sunt fructuoase si rasplatitoare.
De fapt ce este conceptul acesta de rabdare? Unde apare nerabdarea? De se manifesta nerabdarea? Dupa parerea mea, atunci cand un lucru pe care-l facem, sau situatia in care suntem implicati cere tot mai mult timp de executie sa-i zicem asa, rabdarea e impulsul care ne face sa alocam acel timp necesar si care ne “zice” ca asteptarea ne va fi rasplatita.
Nu intotdeauna avem rabdare si hai sa vedem unde duce asta. In familie am vazut mai sus care sunt consecintele, acum sa luam locul de munca. Nu toti suntem multumiti de locul de munca pe care-l avem din varii motive: salar, ore de munca, lipsa unuia sau a celeilalte, care daca stam bine sa ne gandim sunt legate intre ele, nu ne intelegem cu colegii, avem impresia ca sunt inferiori noua printr-un simlu fapt ca noi avem probabil o scoala superioara, si noi ne injosim cumva sa lucram alaturi de ei, chiar daca ei au un lucru pe care nici o scoala superioara nu ni-l poate oferi, dacat in teorie si anume experienta. De accord, teoria se aplica si are toare sansele sa functioneze, dar zicala care spune ca teoria ca teoria dar practica e cea care ne omoara, o zicala as spune eu foarte adevarata. Din cauza ca nu avem rabdare sa invatam de la cei care au experienta, facem greseli, unele iremediabile si asa credibilitatea noastra scade in ochii angajatorilor nostri. Se mai intampla sa avem noroc iar ce ne angajeaza ne mai dau o sansa, dar nu se intampla intotdeauna asa.
Sa trecem acum la un subiect in care rabdarea este vitala de-a dreptul si pe care dupa cum v-am obisnuit nu se poate sa nu ma leg si de el si anume rabdarea intr-o relatie.
Multi ve-ti zice ca am ceva cu relatiile, cu dragostea, si ca nu ma pot abtine sa nu scriu despre asta, si ca poate sunt obsedat, dar nu e asa, rabdarea e un element essential intr-o relatie, un element care daca este in cantitate mica sau chiar lipseste poate duce la destramari si chiar la determinarea celuilalt de a renunta la sentimentele pe care le are pentru noi. E adevarat primim in unele cazuri o a doua sau a treia sansa, dar mai multe e cam greu daca nu mposibil, si asta pentru ca nu am avut rabdare sa le facem toate la timpul lor, ci poate am grabit timpul si am fortat lucrurile dintr-un avant prostesc. Am actionat instinctiv, brutal chiar, si am stricat totul doar pentru ca nu am avut rabdare sa le facem toate la timpul lor sau ca nu am luat in serios sau mai bine suficient de in serios dorintele celuilalt sau nu am acordat suficient timp pentru acomodare. Unii avem nevoie de mai mult timp sa ne acomodam cu o relatie, altii mai putin, dar o asemenea situatie cere sa avem rabdare cat mai multa si cu cat avem mai multa rabdare cu atat relatia se solidifica din ce in ce mai mult pana nu va mai fi nimic care sa va rupa ceea ce aveti impreuna.
Ca o concluzie la ce tot ce am scris absolut tot ce facem, persoanele la care tinem, la locul de munca, in viata de zi cu zi sau chiar si atunci cand asteptam pur si simplu ceva fie sa se intample fie sa primim ceva, rabdarea ne ajuta nu doar sa facem fata la tot ce ne incearca ci ne aduce si ce ne dorim si cine stie poate chiar mai mult de atat…

No comments: